Drømmer du om en rejse til Ghana med smuk natur, dejlige mennesker, spændende kultur og spor efter dansk kolonihistorie? Og vil du samtidig opleve oprindelige kulturer i nabolandene Togo og Benin?
Tag med på en ny rejse til Ghana, Togo og Benin med rejsebureauet Viktors Farmor. Lise Blom er rejseleder på rejserne i februar og november 2020.
På rejsen vil du komme tæt på landenes oprindelige kulturer og møde spændende mennesker. Lise Blom og den lokale rejseleder lægger vægt på at skabe møder mellem rejsende og lokale. Se alle Lise Bloms rejser her.
Kom tæt på Vestafrikas originale kulturer
Ghana er aktuel i den danske film Guldkysten. Den kan blandt andet ses gratis på Filmstriben. I 2014 var et dansk filmhold i Ghana for at optage filmen Guldkysten om Danmarks fortid som kolonimagt i Ghana. Hovedpersonen i filmen hedder Wulff, og karakteren bygger på en virkelig person Joseph Wulff. Uddrag fra hans breve og dagbog gør indtryk i Thorkild Hansens “Slavernes Kyst”. Jeg har opsporet en af hans efterkommere, som vi tidligere har besøgt med på rejsen med Viktors Farmor.
Handel er stadig en vigtig del af den lokale kultur – i dag heldigvis uden slaver. Enhver by med respekt for sig selv har en markedsdag – jo mere farverig og festlig, jo bedre. Det handler ikke kun om at købe at sælge, det er ligeså vigtigt at mødes og få nyt fra nær og fjern. Under hele turen kommer vi tæt på det farverige afrikanske markedsliv, hvor man trygt kan færdes.
På rejsen gennem Ghana oplever vi stemningen i traditionelle landsbyer og ser de tidligere slavefæstninger på Guldkysten. Vi ser selvfølgelig landenes store seværdigheder, men vi lægger også vægt på at opleve kulturen og den traditionelle gæstfrihed. Og hvem ved, måske står vi lige pludselig midt i en lokal fest.
Man kan ikke tale om Afrika uden at tænke på et rigt dyreliv. Det kommer vi naturligvis også til at opleve. Nogle af dyrene er endda hellige og valget af hellige dyr kan være overraskende for os. Der er europæiske trækfugle, der ligesom os nyder den afrikanske varme. De mere velkendte afrikanske dyr har vi mulighed for at opleve i to nationalparker i Ghana – den ene på savannen og den anden i regnskoven.
Her kan du læse historier fra tidligere rejser med Viktors Farmor
Her er fotos fra tidligere rejser i Burkina Faso og Ghana. Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse uden beskæring. De nederste fotos er fra Burkina Faso, som vi desværre ikke besøger på denne rejse.
- I Ghana besøger vi en kistemager, hvor kun fantasien sætter grænser for, hvordan man kan blive begravet
- Lesley Wulff er efterkommere efter en dansk embedsmand, da Danmark var kolonimagt i Ghana.
- Frederiksgave var først plantage og derefter rekreationshjem for syge danske embedsmænd på Christiansborg i Ghana
- Vi ser regnskoven ovenfra, når vi vandrer ad hængebroen i Kakum National Park
- Fiskerbådene i den travle havn i Elmina i Ghana
- Bådbyggeren har travlt i Elmina. Fiskerne arbejder fra træbåde i Atlanterhavet
- Udsigten fra Elmina Castle. Man kan se fra den ene fæstning til den næste langs kysten i Ghana, hvor europæerne kæmpede om adgang til slaver
- Fæstningen i Elmina blev opført af portugiserne og er den første europæiske bygning i Afrika syd for Sahara. Vi besøger kældrene, hvor slaver tidligere ventede på at blive sejlet til Amerika
- I Anomabu var der fest for en ny konge. Vi mødte hans Queenmother, der er kongens rådgiver. Festen fandt sted i december 2013. På næste rejse i januar 2014 var Queenmother desværre død af sygdom.
- Langs kysten i Ghana er indbyggerne organiseret i broderskaber, der står for forsvar og fester. Hvert broderskab har et “skrin”, som er en blanding af monument og alter
- Solnedgang over havet i Ghana
- Strandene i Ghana er fantastiske
- De hellige aber i Boabeng Fiema kan godt lide bananer, men de er heldigvis ikke aggressive tiggere
- I Boafeng Fiema er de hellige aber attraktionen. Og deres skov rummer imponerende træer
- Undervejs stopper vi ved spændende steder. Her besøger vi et kvindekooperativ, som fremstiller palmeolie i Ghana.
- De lokale ledere betragter os og morer sig over os, da vi besøger kongen i Wa
- Kongen i Wa holdt fest og han bød os indenfor. Han sidder under et stort billede af sig selv
- En lillebitte moske i det nordlige Ghana
- Mor og barn
- Muslimske handelsmænd opførte en perlerække af moskeer langs de gamle handelsruter mellem Sahara og Atlanterhavskysten i Ghana
- Moskeen i Larabanga blev bygget i det 13. århundrede
- Elefanterne på vej op efter badet i Mole National Park
- Elefanterne bader i søen nedenfor vores hotel i Mole National Park
- Den gamle elefanthan går lige forbi os i Mole National Park
- Til fods kommer vi tæt på dyrene i Mole National Park i Ghana. Heldigvis kender guiderne de enkelte dyr
- Fulanikvinderne er tatoverede rundt om munden. De er nomader og rejser med flokke af kvæg
- Der hænger Sorgho til tørre på huset i Tiebele
- Der bliver brygget hirseøl i Tiebele
- Husene i Tiebele i Burkina Faso er dekoreret med geometriske mønstre og symboler. Indgangen er lav for at beskytte sig mod fjender
- Farverne gløder tidligt om morgenen og sidst på eftermiddagen i Tiebele i Burkina Faso.
- Bag baobabtræet ligger ét hus, der er vokset efterhånden som familiemedlemmerne har bygget til. Her i Burkina Faso.
- Skulpturerne er fetisher, som formidler kontakt til vores forfædre. Det er nemlig dem, som dirigrerer vores liv. Her i Burkina Faso.
- I Burkina Faso besøger man fetishpræsten, hvis man er syg, ønsker sig held i kærlighed eller et bedre job
- Flodhestene i Tengrela søen hilser os på vores morgensejltur i Burkina Faso.
- Tidligt om morgenen sejler vi på Tengrela søen ved Banfora mellem blomster langbenede fugle
- Kvinderne bærer deres børn på ryggen
- Udsigt fra Sinduemassivet over de frodige marker nedenfor i Burkina Faso.
- Vi vandrer mellem de lodrette tinder i Sindue i Burkina Faso
- Byen Sindue lå tidligere skjult mellem klipperne
- Barnebarnet har fået fint tøj for at bllive fotograferet
- Fabedougou-kuplerne blev skabt for 1,8 milliarder år siden. Herfra er der udsigt til sukkerrørsmarkerne ved Banfora i Burkina Faso.
- Lyset forandrer sig, mens vi nyder solnedgangen ved Fabodougou i Burkina Faso
- Krokodiller er hellige dyr mange steder i Vestafrika og lever i fred med mennesker. I Burkina Faso kommer krokodillerne, når de lokale kalder på dem
- Man kan være heldig og løbe ind i en fest. I Bobo Dioulasso fejrede de tolerancen og en gammel historie, som betyder, at albinoer kan leve i byen som en del af fællesskabet
- Oppe på taget af den store moske i Bobo Dioulasso i Burkina Faso.
Magiske Mali
For tiden advarer Udenrigsministeriet mod alle unødvendige rejser til Mali. Derfor bliver der ikke gennemført grupperejser til Mali med Viktors Farmor. I 2013, 2014 og 2017 har jeg selv rejst i Mali uden problemer til hovedstaden Bamako, til Mopti og Dogonbjergene.
Kontakt mig på 22 79 24 92 og blomlise@gmail.com hvis du ønsker at rejse til Mali. Jeg kan arrangere din rejse. Jeg ved hvilke områder af Mali, som er sikre, og hvilke hoteller, der stadig fungerer. Jeg kan arrangere transport i landet og har kontakt til dygtige chauffører og lokale guider. Er I en gruppe på 10 personer, kan jeg deltage i rejsen som rejseleder.
Så snart det igen er muligt at rejse til Mali, er jeg klar med en rejse for Viktors Farmor. Glæd dig!
Unikke naturoplevelser, oprindelig kultur og gæstfri befolkning. Det kan lyde som en kliche i en rejsebrochure, men den virkelighed møder du på en rejse i det vestafrikanske land Mali. Mali ligger gemt midt i Vestafrika – fjernt fra den myldrende masseturisme. Rejs til Mali med Lise Blom og oplev, hvorfor malineserne er stolte af deres land og kultur.
I Djenné troner moskeen over den historiske by ved Bani-floden. Det er en af de mest særprægede bygninger på UNESCOs liste over verdens kulturarv og verdens største bygning af ler. Hundrede kilometer væk rejser Dogon-plateauet sig, hvor landsbyerne er bygget ind i de stejle klippevægge. Dogon er både på UNESCOs liste over verdens natur og kulturarv. Den traditionelle dogonkultur er stadig levende med maskedanse og hellige dyr. På Niger-floden sejler originale håndbyggede både, byernes markeder er farverige og overalt i Mali forstår man at feste i dagevis med levende musik. Musikken fra Mali er i dag verdenskendt, og for hundrede år siden inspirerede træskærerarbejder og masker herfra kunstnere som Picasso til at udvikle modernismen.
Det mest spændende ved at rejse i Mali er gæstfriheden. Overalt i landet bliver man budt velkommen og møder folk, som gerne vil tale og dele deres erfaringer.
Lise Blom har besøgt Mali regelmæssigt siden 1991 og har et stort netværk i landet af blandt andet bønder, kunstnere, akademikere og handelsfolk.