Fransk militær støtte til Mali

Fredag lykkedes det Malis hær at stoppe islamisternes fremmarch mod syd. Malis hær havde aktiv støtte fra Frankrig, Senegal og Nigeria i aktionen fredag.

Frankrig deltager nu direkte i kampe i Mali for at stoppe islamister, der i denne uge har bevægede sig mod syd og besatte byerne Boré og Konna. Den militære bistand er bekræftet af Frankrig uden at komme ind på detaljer. Det er oplyst, at det drejer sig om flere dusin kommandosoldater og materiel.

Ifølge lokale kilder er der nu otte kampfly og flere helikoptere på luftbasen i Sevaré. Og ved angrebet fredag deltog to helikoptere.

Malis hær har hårdt brug for udenlandsk støtte i kampen. Det er tydeligt i et indslag fra tv-stationen France5. Her træner Malis hær kamp uden ammunition.

FN gav i december 2012 grønt lys til en international aktion for at generobre den nordlige Mali fra tre islamistiske grupper. Oprindeligt var planen, at den internationale styrke udelukkende skulle bestå af afrikanske styrker, mens Frankrig og andre europæiske skulle støtte med materiel, overvågning og træning af tropperne. Der var først udsigt til en aktion i september, da Malis hær havde behov for træning.

Men de islamistiske grupper fortsatte deres angreb trods igangværende fredsforhandlinger. Og Malis hær blev slået på flugt, da de første gang kom i kamp mod islamisterne torsdag. Udviklingen fik Malis midlertidige præsident Dioncounda Traoré til at appellere om øjeblikkelig hjælp til det internationale samfund og især den tidligere koloniherre Frankrig.

Efter hærens nederlag ved Konna har der været voldelige demonstrationer i Malis hovedstad Bamako med krav om præsidentens afgang. Og der var udsigt til, at forskellige militser ville træde ind i kampen.  Fredag blev der indført undtagelsestilstand i Mali, og fredag aften talte præsidenten til folket:

– Jeg har sagt, og jeg gentager; krig er ikke vores valg. Vores valg er fred, mere fred og altid fred. Men man har pålagt os krigen. Vores respons overfor fjenden vil være sønderlemmende og massivt, sagde præsident Dioncounda Traoré i talen.

Lørdag formiddag er der roligt i Bamako, hvor alle politikere nu støtter regeringen og præsidenten, og i Konna, hvor civilbefolkningen har forladt deres sønderskudte by.

Malis militær beretter om op mod 100 dræbte islamister i Konna. Men der er også ubekræftede rygter om at en fransk helikopter er skudt ned og to andre er beskadede efter kampene i går.