Geologisk cruise i Baskerlandet

Spektakulære klippeformationer, spor efter millioner af års historie og vældig meget information. Jeg forlod den trygge landjord og tog på en guidet tur langs den nordspanske Atlanterhavskyst.

Den tidligere havbund rejser sig ved Zumaia

Flysch. Ordet lyder underligt. Det minder hverken om spansk eller baskisk, men det viser sig også, at ordet er tysk og er den geologiske betegnelse for klippeformationerne langs kysten vest for Zumaia i Nordspanien. Området er en geopark og beskyttet område. Der ligger kun en enkelt by, Deba, ellers er der kun rå natur og enkelte huse øverst på klipperne.

Kystens klipper ser man selvfølgelig bedst fra havet, så jeg udfordrede mig selv og bestilte en sejltur i Biscayabugten. Søstærk er jeg langt fra, så jeg bad til samtlige vejrguder om vindstille vejr og håbede, at Atlanterhavets dønninger holdt sig helt i ro.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Heldigvis blæste det ikke denne dag i september, og båden klarede dønningerne uden at jeg og de andre passagerer blev søsyge.

Turen begyndte kl 16:30 fra den inderste mole i Zumaias marina. Der var skilte med ”geo-parque”, som jeg satsede på stod for turen, og ganske rigtigt.

Vi var omkring 30 ombord. En guide fortalte, at turen ud og hjem ville blive helt anderledes, og det fik hun ret i. På udturen talte hun om de traditionelle erhverv i kystens små byer. I Zumaia var den sidste fiskerbåd holdt op for mindst 20 år siden. Det forklarede, hvorfor byens restauranter til min skuffelse næsten ikke havde fisk på menuen, og den fisk jeg endelig fandt, mindede om en portion frossen fisk. Fiskeriet havde aldrig været stort i Zumaia. Byerne havde oprindeligt levet af hvalfangst, skibsbyggeri og mange havde arbejdet som søfolk.

Guiden på vores båd talte rigtigt meget, nærmest uafbrudt, havde plancher og sendte materiale rundt. Jeg lyttede lidt og forsøgte ellers at koncentrere mig om de smukke landskaber, vi passerede. Efter knap en time kom vi til havnen i Mutriko. Her lagde vi til og havde 50 minutter til at besøge byen.

Mutriku ligger spektakulært klistret op ad en klippe. Husenes ene ydermur var meget høj, mens der var indgang flere etager oppe på husets modsatte side. Her var ingen strand, så børn og voksne badede fra havnens moler. Molerne var bygget, så de genererede energi fra bølgerne og gav strøm til nogle af byens huse, fortalte guiden os.

Jeg var på udkik efter et ishus, da jeg var blevet forvænt med lækker is i San Sebastian. Men Mutriku er ikke på samme måde en turistby, så det lykkedes mig kun at finde et ishus med industriel fremstillet is i samme smage, som vi kan få i Danmark.

Jeg havde undret mig en smule over det sene tidspunkt for sejladsen, men jeg fik svaret på tilbageturen. Klokken var nu 18:30 og den næste time stod solen perfekt og afslørede de fantastiske klippeformationer langs kysten.

Guiden forklarede ivrigt og det føltes næsten som at være tilbage på skolebænken.

Flyschen blev dannet over flere omgangen og gennem millioner af år. Det er aflejringer, der ligger i smalle lag som sider i en bog. Det geologiske fænomen begyndte, da den iberiske halvø fjernede sig fra resten af Europa. Der kom et hav imellem den iberiske ø og Europa. På bunden af havet opstod lag på lag af aflejringer.

Mange millioner år senere nærmede Europa og den iberiske halvø sig igen hinanden. Aflejringerne på havbunden blev pressede op fra havets bund og blev til flysch. I flyschen kan man i dag se aftegninger af fire store geologiske begivenheder.

  • For 66 millioner år siden udslettede et meteornedslag dinosaurerne og 70% af alt liv.
  • For 61,6 millioner år siden faldt vandstanden i verdenshavene med 80 meter.
  • For 59,2 millioner år siden skiftede polerne fra nordpol til sydpol og omvendt.
  • For 56 millioner år siden steg temperaturen med 5 til 10 grader på grund af øget mængde metangas i atmosfæren.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse. Teksten er på baskisk, spansk og nederst på engelsk.

Planche på stranden i Zumaia med geologiske forklaringer

Sådan bliver aflejringer på havbunden til flysch

Turen til Zumaia

Jeg tilbragte en uge i San Sebastian i september 2016. Jeg bestilte den guidede sejltur gennem denne hjemmeside med aktiviteter i Baskerlandet. Turen kostede 25 Euro og den bliver sejlet mellem april og oktober.

Jeg tog lokalbanen Euskotren mellem San Sebastian og Zumaia. Den smukke togtur tager 40 minutter.

På stationen i Zumaia hang sommerkøreplanen stadig på stationen, så jeg spurgte en medarbejder, om hvornår toget gik retur. Han fortalte mig, at den nye vinterkøreplan var trådt i kraft. Det betød, at toget ville gå en halv time senere end tiderne på den opslåede køreplan. Jeg opdagede også et opslag om, at der var strejke på jernbanen denne dag. Så jeg var spændt, da jeg skulle tilbage om aftenen.

Jeg var på stationen i Zumaia klokken 19:45. Ifølge sommerkøreplanen skulle der køre et tog kl 20. ifølge vinterkøreplanen skulle toget først køre kl 20:30. Jeg spurgte en medarbejder, som bekræftede, at toget første ville køre klokken 20:30.

Jeg blev på stationen og kunne se, at der kom flere og flere personer, som håbede på et tog kl 20. Heldigvis kendte lokomotivføreren ikke den nye usynlige vinterkøreplan, så toget kørte retur til San Sebastian kl 20.

Da jeg i foråret 2015 vandrede til Santiago, kom jeg forbi en masse spændende steder. I september 2016 holdt jeg en uges ferie i San Sebastian for at udforske den dejlige by og de fantastiske omgivelser.