Islamister truer Malis kvinder

Malis kvinder kæmper en hård kamp for basale rettigheder uanset, om Mali vender tilbage til demokrati, eller det lykkes islamisterne i det besatte nordlige Mali at udbrede sharia til hele landet.

Mali er en sekulær stat, og religion har tidligere været anset for en privatsag. Religion er først begyndt at spille en rolle i den offentlige debat de seneste år. Og efter at fanatiske islamister har besat hele den nordlige del af landet, er befolkningen blevet tvunget til at forholde sig til islam, og hvilken indflydelse religion skal have på samfundet.

I hovedstaden Bamako har imamer og det islamiske råd taget afstand til islamisterne i nord og deres sharialove. Men de samme muslimske ledere har allerede i en del år kæmpet for at øge deres politiske indflydelse.

Mama Koite Doumbia er forkvinde for kvindeorganisationen FEMNET-Mali, og hun forklarer, hvordan muslimske ledere har arbejdet for at indskrænke kvinders rettigheder og har påvirket lovgivningen:

– Under den forhenværende demokratisk valgte præsident ATT legede politikerne en leg, man kalder konsensus, siger Mama Koite Doumbia.

Det blev tydeligt, da en ny familielov blev vedtaget i december 2011. Loven handler blandt andet om kvinders rettigheder.

Forhandlingerne begyndte for over ti år siden, og parlamentet vedtog loven i 2009. Da loven gav kvinder flere rettigheder, protesterede det islamiske råd og arrangerede demonstrationer. Resultatet var, at præsidenten undlod at underskrive loven for ikke at provokere borgernes religiøse følelser. Det islamiske råd fik derefter stor indflydelse på en udvandet udgave af familieloven, der i princippet betyder, at landet ikke længere lever op til internationale konventioner om børns og kvinders rettigheder, der er underskrevet.

Samtidig begyndte chikanen af kvindesagsforkæmpere som Mama Koite Doumbia:

– Jeg er blevet truet flere gange. Jeg har talt meget om kvinders manglende rettigheder i Mali, og jeg har fordømt islamisternes opførsel ved internationale konferencer.

Truslerne foregår ikke offentligt. Islamisterne henvender sig til familie og venner.

– I mit tilfælde sagde islamisterne til min mand, at jeg var i færd med at fornærme koranen. Min mand er ikke islamist, men han er medlem af den lokale muslimske komite. De sagde til ham ”Din kone har dårlige vaner. Du lader hende saboterer den muslimske tro, mens du sidder i vores komite”.

– Min mand holdt møder med min familie og mine slægtninge. Derefter indkaldte min familie mig til en samtale og sagde, at hvis jeg fortsatte med at lave aktivisme, ville min mand forlange skilsmisse, fortæller Mama Koite Doumbia.

I Mali er det en katastrofe at blive udelukket fra sin familie og sit sociale liv. Men de kvindelige aktivister modtager også dødstrusler på SMS.

Læs hele artiklen på Verdensnyt.dk