Dag 30 Lugo

Katedralen set fra bymuren i Lugo

Katedralen set fra bymuren i Lugo

En fridag i forunderlige Lugo, hvor historien ligger lige under fortovets fliser og i husenes kældre. Bymurene er otte en halv meter høje, og de omkranser hele den gamle by. Det er de største intakte romerske bymure i verden.

Fredag den 8. maj 2015

Først var kelterne her, så romerne, goterne, mauerne og nu er jeg her og tager mig god tid på en fridag. God tid til at sove længe, vågne langsomt og dvæle ved hotellets morgenmad. Heldigvis har jeg sovet godt og har det meget bedre. Sammen med Annedorte møder jeg Young og går to kilometer rundt om bykernen på den romerske mur. Der er udsigt over huse og haver, og et sted taler vi med en PSOD-politiker på kampagne op til det snarlige lokalvalg.

Klik på billederne for at se dem uden beskæring i fuld størrelse

Vi møder Jose og manden i den røde trøje udenfor et hus dekoreret med figurer af hekse. Gallicien er kendt som mystikkens hjemland med et mylder af ånder og hokus pokus. Selv i Huelva er det galliske navn for hekse kendt: meiga.

Annedorte tager endnu en messe, mens jeg forkæler mig selv med en jordbærkage på pladsen. Jeg opsporer byens store marked, hvor der er masser af planter til udplantning, som jeg godt kunne bruge i min have. Blandt andet caldo, som er en glattere version af grønkål, der bliver meget høj og giver kålblade næsten hele året.

Flere steder er der gravet ned til byens romerske fortid med smukke mosaikgulve. Et sted er i en kælder. Nogle gange om dagen viser et multimedieshow, hvordan det har set ud. Desværre er showet slut, da vi kommer, så jeg oplever det ikke.

Byens museum er enormt og kaotisk indrettet. Sjovt at se malerier med billeder af pilgrimme gennem tiderne. I denne del af Spanien er de en del af den lokale bevidsthed. Der er også dystre religiøse billeder. Godt gemt er smykkerne. Nogle er sorte og fremstillet af et kulstof.Særligt godt beskyttet er en samling af antikke guldsmykker. Filigran så fint, at der skal et forstørrelsesglas til at se detaljerne.

Lugo må være Spaniens mekka for glamourøse selskaber. Aldrig har jeg set så mange forretninger med selskabskjoler. I en helt anden stil sælger en butik primitivt lædertøj, flagrende middelalderkjoler og bue og pil. Kunderne er børn med forældre, og jeg formoder, de spiller rollespil og måske er så heldige, at mor og far leger med.

Derefter er der tid til endnu en kage og senere endnu en aftenmenu. I løbet af dagen har vi mødt flere af de kendte ansigter, og de fleste holder hviledag i Lugo.