Soumaila Cisse erkender nederlag i malis præsidentvalg

Senest fredag er det officielt. Malis nye præsident hedder Ibrahim Boubacar Keita i daglige tale IBK. Det er tredje gang, han stiller op. Ved valget i 2002 blev han nummer tre, og i 2007 blev han nummer to i et præsidentvalg, som han og hovedparten af malineserne mener, var manipuleret.

Hans modkandidat Soumaila Cisse har erkendt sit nederlag og ønsket IBK tillykke med sejren. Mandag protesterede Soumaila Cisse og beskyldte IBK og hans parti for valgfusk. Men dagen igennem havde der været fotos fra optællinger, hvor simple streger på tavler viste et stort forspring til IBK. Under pressemødet, hvor han erkendte nederlaget, virkede Soumaila Cisse lettet i forhold til de tv-debatter, han har deltaget i de seneste uger.

– Soumaile Cisse er OK, hans tid skal nok komme, siger medpassageren i taxaen. Hans største problem har været hans støtter. Soumaila Cisse har fået støtte fra den tidligere præsident ATT, som blev afsat ved et militærkup i 2012 og ATTs tidligere premiereminister Mobido Sidibe, der for de fleste malinesere er synonym med korruption.

I taxaen fortsætter snakken om medlemmerne i parlamentet. Den tidligere præsident ATT fik listet en masse analfabeter ind i parlamentet, der kun fungerer som stemmekvæg, fordi de ikke kan læse og dermed sætte sig ind i de sager, de skal tage stilling til.

– Vi hører aldrig noget til de tre parlamentsmedlemmer, som er valgt ind fra vores by. De markerer sig aldrig, lyder det fra forsædet. Taxachaufføren er enig i, at det i det mindste er en fordel, at parlamentsmedlemmerne kan læse og skrive.

Efter præsidentvalget håber alle på et snarligt valg til parlamentet, så der kan blive sammensat en hel ny regering, og folk kan få større indflydelse på politik, nu deres interesse er blevet vakt i forbindelse med præsidentvalget.

Samtidig med præsidentvalget og sidste uges store ramadanfest er lederen af militærkuppet i 2012 blevet udnævnt til general med fire stjerner. Mali har omkring 60 generaler i hæren. Den tidlige præsident ATT var gavmild med udnævnelserne for at holde hæren i ro. Det er måske en tendens, der forsætter?

I det nordlige Mali mistede Abdoulaye Ag Mohamed Ali livet, da han blev angrebet med køller på vej hjem fra valget i søndags. Manden er tuareg og bror til ministeren for turisme og håndværk. Tuaregoprørere og Malis hær beskylder hinanden for angrebet.