Tips til pilgrimsrejse på Camino del Norte og Camino Primitivo

Jeg brugte så meget som muligt af mine egne ting. Jeg endte alligevel med at bruge omkring 6.000 kroner til blandt andet ny rygsæk, støvler, sandaler og regntøj. I frilufts-butikkerne er der et hav af specialprodukter, de er meget ivrige efter at sælge dig.

Støvler

Jeg gik i april og maj måned. På det tidspunkt vil jeg anbefale et par støvler, da der var våde og mudrede veje. Jeg valgte et par støvler i læder og fravalgte goretex, fordi goretex er varmt. Til gengæld blev mine støvler gennemblødt to gange, og hver gang tog det tre dage, før de igen var tørre.

Sokker

Jeg havde vandresokker i uld og bambus med og enkelt par uldstrømper med. Jeg fik kløende rødt udslæt af uldsokkerne, som en kaldte sokkepest. En anden gang vil jeg tage tynde bomuldsstrømper med. Bomuld er udskældt blandt vandrere, men jeg har altid tidligere gået med bomuldsstrømper under hjemmestrikkede uldsokker uden problemer – også i meget varmt klima i Afrika. Jeg endte med kun at gå i de tynde uldstrømper i enten støvler eller sandaler. Hold mange pauser, tag støvlerne af og skift sokker i løbet af dagen.

Tøj

Jeg brugte mit almindelige tøj, da jeg ikke bryder mig om uld og kunststoffer. Mine bukser er af hør og bomuld. Hør er let og tørrer hurtigt, et vidunderligt materiale. Mine t-shirts og tynde trøjer var af silke og ret gamle. Silke består ligesom uld af proteinstof, og jeg tænkte, at silke ville have samme egenskaber som uld. Men silkejersey er forholdsvis tungt og tørrer ikke specielt hurtigt. Silke varmer, når det er koldt og er svalt i varme og holder sig pænt. Men en anden gang ville jeg tage almindelige t-shirts i bomuld med. I sidste øjeblik tog jeg en tynd bomuldstunika med. Det var et hit. Den var mønstret og holder sig pæn, meget let, og så stoppede den vind. Den gik jeg med hver dag og vaskede kun få gange. Jeg havde også købt en tynd dunjakke til indendørs brug. Den var dejlig og virkede ligesom at have en lun sovepose på. Jeg frøs ikke en eneste gang – og jeg er kuldskær.
Hvis man bruger uld, er det vigtigt at bruge uldvaskemiddel i maskinen eller almindelig håndsæbe og vaske i hånden. I vaskepulver er der enzymer, som opløser proteinstoffer, og uld er opbygget af protein. Så vask med enzymer nedbryder uldens egenskaber med det samme.

Overtøj

Jeg havde et regnslag med og fik brug for det. jeg havde købt et i Spejdersport, men det viste sig, at der ikke var ærmer i det. Så jeg måtte gå med både regnjakke og regnslag. Regnjakken skulle være åndbar, men den virkede som en plasticpose. Så jeg kunne ikke bruge den, når det ikke regnede. Det kan ikke betale sig at give 1.000 kroner for en særlig regnjakke, når man alligevel skal bruge regnslag til at dække rygsækken også.

Bagage

Jeg brugte en rygsæk på 38 liter med stativ. Der var rigeligt plads, men den vejede 8 kilo plus vand og mad og nogle gange vådt tøj. Bagagen var tung, fordi jeg medbragte en almindelig bog, guidebog og en ret stor Mayland kalender til notater. Derudover var min toilettaske omfattende med blandt andet fem forskellige slags creme.

Guide

Jeg brugte The Northern Caminos fra forlaget Cicerone. Bogen er på engelsk og udgaven er opdateret i 2015. Men opdateringerne er få, og guiden er ikke særlig præcis. For eksempel var etaperne længere end beskrevet i bogen. Kan du læse tysk, er der bedre guider på tysk. Her er flere alternative ruter beskrevet, så du undgår flere asfaltveje.
Jeg meldte mig i Foreningen af Danske Santiagopilgrimme og købte pilgrimspas til turen. På hjemmesiden er der masser af gode råd.
På Facebook er der en gruppe for Santiagopilgrimme, hvor mere end 3.000 medlemmer er klar med gode råd, vejledning og inspiration.
Jeg fandt desuden blogs med rejsebeskrivelser på nettet, som beskriver Camino del Norte og Camino Primitivo. Links følger en regnvejrsdag med god tid.

Kryb

Væggelus eller bedbugs er blodsugende bæster, der suger ens blod om natten. De flytter ind i ens bagage, så du bringer dem med fra herberg til herberg. Hvis du får kløende bid, skal du med det samme fortælle det til herbergets værter. Du skal vasket dit tøj og desinficeret alt. Herbergerne sprøjter jævnligt for væggelus.
Et andet kryb er edderkopper. Der findes en husedderkop i blandt andet Spanien, der bider og giver et voldsomt inficeret sår 14 dage efter bidet. Derfor skal du holde øje med alle insektbid. Udvikler de sig, skal du gå til læge. Edderkoppen er beslægtet med danske husedderkopper. De kravler på os om natten og bider, hvis de føler sig truede. Derfor opdager du sjældent edderkoppen, når den bidder. På den kunstige ø Peberholm er de spanske edderkopper observeret. Godt de ikke kan svømme! Jeg har min information om edderkopper fra min læge, som i sin fritid er edderkoppeekspert.

To ting, som gjorde rejsen mere behagelig

Karite-smør også kaldet sheabutter på engelsk. En fed creme, som er ingrediens i mange cremer. Jeg bruger ren karite-smør købt i Vestafrika. Cremen er især god til fødderne. I Europa skal man normalt varme cremen i hænderne, inden man bruger den. Brug den på fødderne om natten, så den har god tid til at trænge ind i huden. Ens lagenpose bliver en anelse snasket af cremen. Til gengæld får du blød og stærk hus på fødderne. Cremen heler huden og er let antibakteriel. Den er også god til massage. I badet kan du lettere gnubbe hård hud væk. Du kan blandt andet købe Karite-creme her
Et tyndt hør-håndklæde. Blandt arvestykker har jeg en bunke hør-håndklæder. De er lette, suger rigtig godt og tørrer hurtigt. Selv håret blev nogenlunde tørt. Jeg tog et med i stedet for de syntetiske letvægtshåndklæder, som ikke suger godt.

Rejse og pris

Jeg fløj med Iberia fra København til San Sebastian (lufthavnen ligger i Irun) og hjem fra Santiago. Begge rejser via Madrid. Først bagefter opdagede jeg, at jeg kunne have købt en returbillet med forskellige lufthavne til en billigere pris. Jeg betalte lidt over 3.000 kroner for rejsen, da jeg ville rejse på bestemte datoer. Desværre fløj flyet så tidligt fra Santiago, at det var nødvendigt med en taxa til lufthavnen. Den kostede 21 euro, som er fast pris fra hotellerne. Jeg brugte omkring 15.000 kroner på hele rejsen. Med overnatninger, mad, entreer til museer og gaver. Jeg sparede ikke på noget og havde 16 overnatninger på hotel eller pensionat. På donativo-herberger med aftensmad og morgenmad betalte jeg 20 euro. Camino del Norte har generelt dyrere herberger, og der var ikke særlige pilgrimsmenuer på restauranterne om aftenen.