Ingen opbakning til selvstændighed i Nordmali

Der er hverken tilslutning til selvstændighed eller til øget selvstyre i det nordlige Mali. Heller ikke i Kidal, som er hovedsædet for tuaregoprørerne MNLA. Ifølge en ny meningsmåling ønsker kun hver fjerde borger i Kidal øget selvstyre.

MNLA ved fredsforhandlingerne i Ouagadougou. Her accepterer de Malis terrortiale integretitet. Foto: MINUSMA, Blagoje Grujic via Flickr

96,4 procent af de adspurgte i en opinions-undersøgelse ønsker, at Mali skal forblive forblive et helt og udelt land. I det nordlige Mali er tilslutningen til staten Mali 87 procent, mens knap 12 procent af befolkningen ønsker øget selvstyre.

Derfor bør det internationale samfund støtte Mali i at bevare landet som én stat. Det mener den samfundsvidenskabelige statistikker Sidiki Guindo, som har gennemført undersøgelsen mellem 14. og 25. februar 2014. 3.495 personer fra de regionale hovedbyer deltog i den omfattende undersøgelse, der spurgte om holdningen til situationen i nord, til en retssag mod den kuppede præsident ATT, til arrestationen af lederne af militærjuntaen og til tilfredsheden med den nuværende præsident IBK.

Dagbladet Indépendant refererer den del af undersøgelsen, som handler om situationen i det nordlige Mali. Islamisterne er næsten fordrevet fra området, men der er stadig bevæbnede oprørere i byen Kidal. Det er oprørsgruppen MNLA, som hovedsageligt består af tuareger. De hjalp den franskledede Operation Serval med at fordrive islamisterne i begyndelsen af 2013 og har siden underskrevet en indledende fredsaftale med Malis regering.

MNLA er nu ansvarlig for den fredsforhandling, der – på papiret – skal bringe fred og udvikling til den nordlige del af Mali. Men indtil videre er oprørerne ikke blevet afvæbnede, som ellers er del af fredaftalen fra juni 2013.

Når man spørger befolkningen i de nordlige byer Timbuktu og Gao, mener henholdsvis 98,4 og 99,1 procent af de adspurgte, at oprørerne skal afvæbnes inden yderligere fredsforhandlinger. Tallet for hele Mali er 95,1 procent.

I Kidal er der størst opbakning til øget autonomi og selvstyre. Det går 26,9 procent ind for i Kidal, mens 12,5 og 7,5 procent af de adspurgte i Timbuktu og Gao har samme ønske.
Samlet er der opbakning fra 93,3 procent af de adspurgte til den linje, præsident IBK har lagt for forhandlingerne i nord.

Sidiki Guindo har på eget initiativ og for egne midler gennemført meningsmålinger op til Malis præsidentvalg i sommeren 2013, hvor han forudsagde resultatet meget nøjagtigt, ikke kun for vinderen af valget, men også for opbakningen til de andre kandidater.
Næste del af den aktuelle undersøgelse handler om kampen mod korruption i Mali og befolkningens oplevelse af, om der sker noget.