Iranske småkager

Nan-e nokhodchi hedder en iransk småkage, som jeg har ladet mig inspirere af. Ingredienserne er helt anderledes end i danske småkager. Jeg bilder mig selv ind, at småkagerne er sunde. De smager i hvert fald godt.

Når jeg siger vegansk, glutenfri og sund småkage, så tænker du måske, at det må smage kedsommeligt. Men det kan faktisk lade sig gøre at smage en særdeles lækker småkage uden smør og uden hvedemel. Hovedingrediensen er kikærtemel. Småkagen er sprød og smager af nødder.

Jeg har opskriften fra Nanna Elkjærs blog Hun giver dig den oprindelige opskrift og historien om kagerne. Jeg har bagt småkagerne og ladet mig inspirere til denne version. Blandt andet fordi jeg er for doven til at ælte så meget som iranske kagekoner. Mine gæster og testsmagere har været tilfredse med resultatet.

De grønne pistacienødder lyser op som træernes blade om foråret

Du skal bruge:

  • 1¼ dl olie
  • 85 g flormelis
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ spsk rosenvand
  • 4 dl eller ca 250 g fintmalet kikærtemel
  • 2-3 spsk finthakkede usaltede pistacienødder

Sådan gør du:

Rør kikærtemel med olie, flormelis, rosenvand og kardemomme. Hænger dejen ikke ordentligt sammen, kan du tilsætte en sjat rosenvand eller olie. Brug hænderne til at ælte dejen og lad den hvile et par timer, før du går videre.

Ælt dejen igen og rul den ud på bordet med en kagerulle. Der skal hverken mel eller olie på bordet. Dejen slipper fint, som den er.

Jeg ruller dejen forholdsvis tyndt ud på tykkelse med en dansk småkage. Jeg drysser de finthakkede pistacienødder over dejen og ruller nogle gange, så pistacienødderne sidder fast i dejen.

Jeg brugte et lille portvinsglas til at trykke småkagerne ud af dejen. Læg småkagerne på en bageplade med bagepapir. Dyp glasset i vand mellem hver småkage, så de ikke hænger fast.

Bag småkagerne ved 150 grader i cirka 10 minutter. Hold øje undervejs, så de ikke brænder på. Småkagerne skal være gyldne og let brune i kanten.

Tip

Egentlig skal du bruge en olie uden smag. Men jeg har brugt sesamolie, der giver en ekstra nøddesmag. Jeg tænker, at det kan være lækkert at bage med en nøddeolie som fx valnød?

Det er vigtigt at du bruger flormelis. Sukker bliver ikke opløst i denne opskrift.