Foredrag om Mali

Hvorfor er der konflikt i det nordlige Mali?

Danmark har i januar 2014 sendt et Hercules transportfly til Mali for at støtte FNs fredsbevarende mission MINUSMA. MINUSMA skal stabilisere situation i det nordlige Mali, som mellem april 2012 og januar 2013 blev besat af Al-Queda-relaterede islamistiske oprørere.

Hvordan kunne militante islamister så hurtigt overtage et enormt landområde og ikke bare terrorisere lokalbefolkningen, men også skabe baser og træningslejre tæt ved Europa?

Hvordan ser situationen ud i 2016? De islamistiske oprørere forsvandt som dug for solen under den franskledede aktion Serval. Men sporadiske angreb vidner om, at oprørerne stadig truer stabiliteten i det fattige land.

I foredraget tager journalist og Mali-kender Lise Blom jer med til Mali i ord og billeder. Hun går bag om de danske mediers overskrifter og forklarer baggrunden for den aktuelle konflikt. Samtidig sætter hun et ansigt på de mennesker, der lever i landet, via personlige portrætter og historier om livet i Mali oplevet gennem 22 år. Hun rejser jævnligt i Mali, følger de lokale medier, international forskning og har kontakter i Mali, som fortæller om deres oplevelser.

Udgangspunktet er den vældige Sahara-ørken og dens traditionelle herskere – det blå tuareg-folk.

  • Hvorfor blev det ubarmhjertige ørkensand de seneste år interessant for islamistiske oprørsgrupper?
  • Hvilken rolle spiller den nordafrikanske Al-Queda gruppe AQIM?
  • Hvilke andre grupperinger har interesser i Mali?
  • Hvor kommer de fra?
  • Har de haft succes med at overbevise lokalbefolkningen om deres version af sharia-lov
  • Hvilke strategier bruger de?

På kanten af Sahara ligger den historiske og sagnomspundne by Timbuktu.

  • Hvorfor har byen opnået et ry, så den i århundreder har fristet opdagelsesrejsende, er en del af verden i Anders And og fast punkt på skoleskemaet i Danmark i 1940’erne, 50’erne og 60’erne?
  • Hvorfor destruerede de islamistiske besættere byens historiske og religiøse monumenter?

Længere nede ad Nigerfloden ligger Malis hovedstad Bamako. Siden 1992 har Mali været internationalt anerkendt som et demokrati. Landets demokratiske valgte præsidenter har været overordentlig populære, og der skete tydelig økonomiske fremskridt i perioden. Danmark har haft Mali som programsamarbejdsland siden 2006.

  • Hvorfor kuppede dele af militæret magten fra præsidenten og regeringen kun en måned før et præsidentvalg?
  • Hvordan er udsigten for Malis demokrati?
  • Hvilke grupperinger og holdninger kæmper om magten i Mali?
  • Hvilken indflydelse har islamister og moderate muslimer i Mali?
  • Hvorfor har Malis militær ikke nedkæmpet islamisternes oprør tidligere?

Om foredraget

Hvert foredrag varer cirka 90 minutter. Der bliver vist billeder via projektor og eventuelt spillet musik fra Mali.

Foredraget bliver målrettet deltagerne. Skal det for eksempel bruges til undervisning kan jeg bidrage med spørgsmål til debat og analyse.

Jeg holder også længere foredrag og oplæg. For Danmarks kommende bidrag til FN’s fredsbevarende styrke i Mali har jeg holdt et oplæg på fem timer. Jeg har også holdt oplæg på uddannelsen til Master i Militære Studier.

Foredragsholderen kom til Mali første gang i 1991 efter et militærkup havde afsat den tidligere diktator Moussa Traore. Gennem årene har jeg oplevet hvordan demokrati, udvikling og optimisme afløste diktaturets apati lige indtil en katastrofal tørke og tidligere libyske lejesoldater ændrede Malis status fra mønsterdemokrati til international paria-stat.

Jeg har et bredt netværk i Mali fra fattige bønder og gadehandlere til veluddannede akademikere og kunstnere. Da folk i Mali er meget diskussionslystne har jeg gennem årene været involveret i diskussioner om alle tænkelige emner.

Flere oplysninger på 22 79 24 92 og blomlise@gmail.com

Lise Blom har også tidligere holdt foredrag om Mali, dengang så situationen helt anderledes ud:

I Mali nøjes folk ikke med at drømme. En bedstemor vil være borgmester. En bonde dyrker sin have på kanten af ørkenen. En computerspecialist er udvist fra Frankrig, hvor han arbejdede ufaglært som illegal immigrant. Nogle ønsker at skabe et bedre liv for dem selv og deres familie, mens andre kæmper for at skabe ændringer i samfundet.

Foto: Abdoulaye Traore

Plakat: Marianna Finnsdottir Krarup, foto: Abdoulaye Traore, 13 år