Genial grønsagssuppe

Få ryddet op i dit køleskab og brug alle de dele af grønsagerne, som er for kedelige eller grove til almindelige retter. Takket være en blender, lidt bouillon, fløde og citron, smager det fantastisk.

Vinter er officielt suppetid. I virkeligheden nyder jeg supper året rundt. Jeg laver en stor portion, stiller den i køleskabet og spiser den flere dage i træk.

Denne opskrift kan du selv bygge på. Brug de grønsager, du kan lide og som er i sæson.

Der var engang et tv-program med et indslag “kan det blendes?” Du følger næsten samme princip her. Bortset fra, at jeg anbefaler, at du kun kommer spiseligt i blenderen. Og ting du sætter smag på.

Dagens suppe på jordskok, løg, hvidløg, edame-bønner med champignon og grønkål. vad køleskabet og fryseren gemte.

Du skal bruge:

 • Grønsager – fx Jordskok, kartoffel, kål, blomkål, græskar, asparges efter sæson
 • Løg og hvidløg
 • Vand
 • Timian
 • Evt champignons i skiver
 • Evt snittet grønkål
 • Bouillon
 • Fløde
 • Salt og peber
 • Frisk citronsaft til servering
 • Evt friske krydderurter som persille

Jeg har jordskokker i haven, derfor bruger jeg næsten altid jordskokker i min suppe. Selv om jordskokker er en rodfrugt, bliver suppen ikke tyk af jordskokker. Hvis du vil have en tyk suppe, er det bedst med nogle kartofler.

De yderste blade på et spidskål er normalt så slatne, at de ikke egner sig til en sprød salat. Dem kommer du i suppen. Det samme gælder den inderste stok i blomkål eller broccoli. Om sommeren har jeg asparges. I perioder flere end jeg kan nå at spise, mens de er helt friske. Dem kommer jeg i suppen, det samme gør jeg med den nederste del af stilken, som kan være lidt hård.

Sådan gør du

Smid de rengjorte grønsager i en gryde. De er skåret i mindre stykker. Begynd med de grønsager, som det tager længst tid at tilberede.

Dæk med vand og kog grønsagerne i cirka 15 minutter til de er møre.

Har du en stavblender, er det super nemt. Du slukker for blusset og på få øjeblikke har du blendet din suppe direkte i gryden. Har du en almindelig blender, køler du først suppen lidt ned, så blenderen ikke går i stykker. Du kan evt bruge koldt vand.

Efter suppen er blendet , bringer du den i kog igen. Put timiankviste i. Elsker du som jeg champignon putter du dem i sammen med snittet grønkål.

Bouillon er ikke nødvendig, men smager godt. Jeg hælder en smule flydende bouillon i sammen med salt og peber.

Efter cirka 5 – 10 minutter er suppen næsten klar. Nu kan du forkæle den med en sjat fløde. Bring i kog igen og server. Husk en sjat frisk citron!

Variation med græskar

En version af suppen er med græskar og frisk ingefær. Skræl begge dele og skær i mindre stykker. Når ingefæren er kogt, kan den blendes. I denne suppe putter jeg løg og hvidløg i, men ikke så mange andre grønsager. Brug afrikansk ingefær, hvis du kan få fat i det. Den er kraftigere og mere krydret end ingefær i supermarkedet. Smagen af denne suppe er lidt fyrig og her er citron helt nødvendig.

Portugisisk Caldo Verde

Vil du have en portugisisk udgave af deres berømte “Caldo Verde” supper, så brug kartofler og andre lyse rodfrugter. Efter suppen er blendet, kommer du meget fint snittet grønkål i og koger i kort tid. Ved servering lægger du du tynde skiver af ristet chorizo-pølse i bunden af tallerkenen. Til denne version skal du ikke bruge citron.

Sådan steger du chorizo-pølse:

Skær pølsen i tynde skiver og læg på en varm pande uden fedtstof. Fedtet smelter fra pølsen. Vend pølsestykkerne. Når de er sprøde, tager du dem af. Du kan skære en hel pølse i skiver og stege den. De stegte stykker kan du opbevare i køleskabet.

God økonomi

Velbekomme! Jeg vil kalde denne suppe god økonomi og klimavenlig, fordi du blandt andet bruger grønsager, som ellers ville havne i komposten eller skraldespanden. Suppen smager super. Bortset fra de to sidst beskrevne varianter smager den ret ens uanset, hvilke grønsager du putter i. Hovedsagen er, at den er cremet, varm og fyldig!