Fatoumata – en kvinde med særprægede kæledyr

Fatoumatas gårdhave ser umiddelbart almindelig ud, men i den gemmer sig anderledes kæledyr

Af freelancejournalist Lise Blom

Et rækkehus i udkanten af Malis hovedstad Bamako ATT Bougou består af tusindvis af identiske huse. Kvarteret er opkaldt af Malis præsident ATT, og byggeriet er Malis version af socialt boligbyggeri. Beboerne betaler knap 400 kroner om måneden, og efter 25 år ejer de boligen. I virkeligheden er boligerne målrettet Malis middelklasse, fattige har ikke råd til at bo her.

Fatoumata Dolo bor i ATT Bougou med sin familie. Oprindeligt stammer hun fra landsbyen Ingré i Dogonland, men hun har boet i Abidjan i Elfenbenskysten i mange år. For to år siden flyttede hun ind i rækkehuset i ATT Bougou, hvor hun bor sammen med to døtre, en søn og et barnebarn samt en mindre zoologisk have.

Gårdhaven er omkranset af blandt andet en avokado, en vindrue, en aloevera og et granatæbletræ. Et spædt baobabtræ på to år er der også blevet plads til – indtil videre.

Fatoumata griber fat i mig og trækker mig hen til en skærm af metal. Bag den står en gigantisk skildpadde. Den har hun haft med i bussen fra Dogonland. Sønnen Amidou bemærker, at den vejer mindst 50 kilo – det var ham, der havde fornøjelse af at være med til at bære sin mors særprægede bagage efter et besøg hos familien.

Jagten går ind på at finde et af de pindsvin, hun ligeledes har haft med, og som gemmer sig om dagen for at sove. To grønne papegøjer kvidrer i deres bur, mens kalkunhanen puster sig op og vibrerer hidsigt med halen. Kalkunen har to kalkunhøner samt perlehøns og almindelige høns at holde styr på.

Fatoumata drømmer om at finde flere spændende dyr til sin gårdhave. Amidou griner kærligt af sin mor.