Islamister besætter nye områder i Mali

Spændt situation  i det nordlige Mali, hvor islamistiske oprørere har udvidet deres territorium, tre dage inden fredsforhandlinger begynder i Burkina Faso.

Boré hedder byen, som islamister har besat den 7. januar. Den ligger ved den nationale hovedvej, som forbinder Malis hovedstad Bamako med hele det nordøstlige Mali. Byen er mest kendt for en smuk gammel moske bygget i ler og et ugentligt marked. Nu er det nye tider i den lille by.

Lokale observatører har de seneste dage rapporteret om troppebevægelser i det nordlige Mali. Islamistgrupper har været samlet i landsbyen Bambara Maoudé midtvejs mellem Timbuktu og byen Douentza. Her har de etableret en flybase, og der er rapporter om forstærkninger fra hele det besatte område i Nordmali samt fra den nigerianske terrorgruppe Boko Haram.

Oprørerne er fordelt i mindre grupper og igen spredt over et større område. Og i dag rykkede de mod syd og besatte byen Boré. Den ligger 80 kilometer vest for byen Douentza, der indtil i dag har været frontlinieby for de islamistiske oprørere.

Fra Boré er der kun 110 kilometer til Sevaré, som huser Malis største militærbaser i området. Men Malis hær har ikke reageret på den nye besættelse.

Den 10. januar 2013 begynder fredsforhandlinger i Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou mellem en del af oprørsgrupperne og Burkina Fasos præsident Blaise Compaore, som er leder af forhandlingsgruppen i den vestafrikanske samarbejdsorganisation CEDEAO.

Læs hele artiklen på Verdensnyt.dk