Malis valg er udfordret

For Malis nye præsident er det vigtigste at have et folkeligt mandat, og at der ikke hersker tvivl om valgets legitimitet. Men søndagens præsidentvalg har alle odds imod sig.

Når befolkningen i Mali går til valg søndag den 28.juli, kan resultatet af valget medføre et sammenbrud af landets spinkle demokrati, eller det kan vise, at militærkuppet i 2012 og de efterfølgende uroligheder kun var en parentes i landets demokratiske historie. Valget af en ny præsident med folkelig opbakning kan blive en ny begyndelse og samle landet.
I disse dage er folkestemningen i Mali optimistisk. Men lige under overfladen lurer nervøsiteten for, at valget bliver truet af svindel, og at de lige nu så entusiastiske parti-tilhængere bliver grebet af frustration.

Et valg med mulighed for valgsvindel er altid en risikabel affære. Når det bliver presset igennem uden tid til ordentlig forberedelse i et land, hvor en del af territoriet stadig er præget af konflikter, så er det et sats af de helt store. Især i et land som Mali, hvor historien viser at rygter kan brede sig med lynets hast og skabe en ny sandhed.

Det er sådan et valg, Malis befolkning deltager i på søndag. Kommissionen, som er ansvarlig for at organisere valget, har meddelt, at valget ikke bliver perfekt, og det internationale samfund har meldt ud, at ingen valg jo er 100 procent demokratiske. Så efter at valgdatoen den 28. juli blev meldt ud, har alle holdt fast i, at det valg skal gennemføres. Men en enkel af de 28 præsidentkandidater har trukket sit kandidatur i protest mod, at valget bliver hastet igennem.

De største problemer er i den nordligste region Kidal, hvor myndighederne i Mali først har fået adgang de seneste uger efter en midlertidig fredsaftale med to tuareg-oprørsgrupper. Selvom MLNA-oprørernes ledere har skrevet under på fredsaftalen, har der stadig været vold og hærværk i byen Kidal mod personer, som ikke er tuareger, og fem personer, som uddelte valgkort i byen Tessalit, blev bortført sidste weekend.

I resten af Mali er den største udfordring at få uddelt de nye ID-kort Nina, som samtidig fungerer som valgkort. Mali er et stort land med elendig infrastruktur – især i regntiden, der gør veje ufarbare og skaber oversvømmelser.

Seks dage inden valget har 82 procent af Malis syv millioner vælgere modtaget deres Nina-kort. Men valglisterne blev lavet for over et år siden, da Mali oprindeligt skulle vælge præsident i april 2012. Dengang var 300.000 for unge til at stemme, men de er i mellemtiden fyldt 18 år. Alligevel er de ikke på valglisterne. Andre er til gengæld døde, og deres valgkort hober sig op på valgstederne. Nogle er flyttet, og for mange er der usikkerhed om, hvor de skal stemme.

Egentlig er der taget højde for problemerne, da det nye elektroniske Nina-kort giver vælgerne adgang til deres egne informationer på sms og internet. Man skal bare taste sit ID-nummer og kode ind, så får man oplyst sit valgsted og kan følge sin stemme. Men en stor del af indbyggerne i Mali er analfabeter, og selv om de har en mobiltelefon, kan de ikke gennemskue at bruge den til tekstbeskeder.

Det nye system skulle sikre mod valgsvindel. Men så dukkede historien om 1,9 millioner anonyme valgkort op. Officielt er det ekstra kort i reserve, men enkelte kandidater kommer med beskyldninger om, at de skal bruges til valgfusk. Eksistensen af de ekstra kort er en tikkende bombe under valget – uanset om kortene ligger forseglet i en bankboks. Føler en kandidat sig snydt efter valget, kan en beskyldning om fusk med de næsten to millioner kort bringe sindene i kog og inspirere til optøjer.

Det sidste spørgsmål er, hvor mange der reelt vil stemme på søndag. Bamako er ramt af valgfeber, men får det vælgerne til valgstederne på søndag? Ramadanen er i gang og uden adgang til mad og drikke, er folk en anelse mere sløve end sædvanligt. Regntiden er også i fuld gang og dermed arbejdet for bønderne. På landet har folk i forvejen langt til et stemmested, og mange steder skal de vandre i timevis. Regntiden er kort i Mali, så spørgsmålet er, om landets bønder vil ofre en eller flere dages markarbejde til fordel for at afgive en stemme på en politik, de færreste føler, har direkte indflydelse på deres liv.

Apropos regn, så forudser vejrudsigten regn på søndag. Den slags regn, som på få minutter bringer kastevinde og kaskader af vand ned over landskabet. Som forvandler veje til mudderhuller, og hvor lyn flænser himmelen og spreder frygt.

Læs mere om præsidentvalget og valgfeberen i Mali

One thought on “Malis valg er udfordret

  1. Pingback: Valgfeber i Mali | Lise Blom

Der er lukket for kommentarer.