Srilankansk konditor lokket til slavearbejde i dansk bageri

Arbejdsdage på 13 timer, ingen ferie og minimal løn. Sådan så virkeligheden ud, da en konditor fra Sri Lanka tog imod tilbuddet om et job i Danmark

Af freelancejournalist Lise Blom

Askepot, Askepot! Man kan næsten høre den onde stedmoder råbe, når den 30-årige Sampath Perera fortæller sin historie. Som i eventyrene må Sampath nemlig gå gennem en masse prøvelser, inden livet i Danmark kan blive godt.
Historien begynder på solskinsøen Sri Lanka. Her vælger Sampath at uddanne sig på en hotelskole med speciale som konditor. Målet for ham er at være sikker på at få et arbejde. Det får han, da han besøger sin onkel i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater. I seks år arbejder han for en kæde af bagerier.
En dag får Sampath en bestilling på en fødselsdagskage formet som en guitar. Bestillingen kommer fra et arabisk ægtepar, der bor i Danmark og er på besøg i Dubai. Bagefter vender de tilbage og roser Sampath for kagen og giver ham et tilbud. De vil ansætte ham i deres bageri i Danmark.
Sampath har et godt job samt familie og venner i Dubai, så han afslår tilbuddet.
Et år senere kommer familien igen. Årets fødselsdagskage skal være en åben bog. Da familien vender tilbage med ros efter fødselsdagsfesten, får han igen tilbud om et arbejde i Danmark. Denne gang siger han ja for at prøve noget nyt.

Tager hans pas

Nogle måneder senere ankommer han til en lille by uden for Ringsted. Familien byder ham varmt velkommen og giver ham tid til hvile efter den lange rejse. Sit pas giver han til arbejdsgiverne, da de beder om det. Det synes han ikke er underligt.
I Dubai er det normalt, at arbejdsgiverne opbevarer ens pas. Det udnytter det arabiske ægtepar.
I bageriet arbejder han sammen med en dansker. Men han stopper hurtigt. Derefter bliver listen med arbejdsopgaver længere og længere dag for dag.
Arbejdsdagen for Sampath begynder klokken fem om morgenen og slutter klokken 18. Nogle aftener bliver han ringet op klokken 22 og beordret på arbejde, fordi kollegerne på natholdet ikke er mødt på arbejde. Hans timeløn er 111 kroner i timen. Men selv om han arbejder mere end 12 timer i døgnet, får han kun løn for syv en halv times arbejde. I løbet af et halvt år har han fire fridage.
Sampath synes, at han arbejder meget. Da han bringer emnet på banen, skælder den mandlige ejer ham ud og skubber til ham.
Livet i Danmark er surt, og Sampath savner venner og familie i Dubai. Han er nu klar over, at den arabiske familie udnytter, at han er alene, uden netværk og kendskab til det danske samfund og arbejdsmarked.

Kunde hjælper

Men en dag, hvor det ser allermest sort ud, sker der noget. På vej hjem fra arbejde bliver Sampath kontaktet af en kvinde, som arbejder for kommunen. Denne kvinde har han bagt en hjerteformet kage til. Hun roser ham for kagen, men hun er også interesseret i, hvordan han har det.
Da Sampath fortæller om sine arbejdsforhold, reagerer hun. Først fortæller hun ham, at en dansk arbejdsuge normalt er på 37 timer. Dernæst kontakter hun bagermester Klavs van Hauen, som ejer flere butikker i København. Hun fortæller ham om den dygtige konditor og de elendige arbejdsforhold.
– Jeg troede ikke, at sådan noget kunne ske i Danmark, siger Klavs van Hauen, der vælger at møde Sampath.
Sampath møder op med fotos af festkager fra syv års arbejde i Dubai og får tilbud om arbejde hos van Hauen. Samtidig kontakter Klavs van Hauen Fødevareforbundet NNF, for at Sampath kan melde sig ind og få hjælp fra fagforeningen i forhold til den gamle arbejdsgiver.
Det tager tid at få en ny arbejdstilladelse, og imens er Sampath tvunget til at fortsætte arbejdet hos ægteparret. Da han endelig kan fortælle om det nye job, bliver manden rasende. Ægteparret har en nøgle til hans bolig, og de smider alt hans tøj ud. De nægter også at betale ham løn for de to sidste måneder.

Forlig på 30.000 kr

Sampath har fået stor hjælp af faglig sekretær Lone Krydsfeldt fra Fødevareforbundet NNF. Hun hjælper ham med at få sit pas udleveret fra ægteparret. Ejerne af bageriet er ikke medlem af en arbejdsgiverorganisation.
Og da Lone Krydsfeldt henvender sig med et krav om den manglende løn, har ægteparret hyret en advokat, der kommer med modkrav. Ægteparret påstår, at Sampath skylder dem for blandt andet flybillet, tøj og husleje.
Heldigvis har Sampath dokumentation på, at han selv har betalt alle udgifterne. Der bliver indgået et forlig, så han modtager 30.000 kroner.
Det er også Lone Krydsfeldt, som undersøger antallet af ledige konditorer i København og skriver til Arbejdsmarkedsrådet, så Sampath kan få arbejdstilladelse. Arbejdstilladelsen er netop forlænget med et år, og Sampath er faldet godt til hos van Hauen.
– Jeg er meget glad for at være her. Der er mindre ulighed mellem folk i Danmark, end der er i Dubai. Mennesker i Danmark er flinke og mere nede på jorden. Det kan jeg godt lide, siger Sampath.
Derfor er der udsigt til, at vi får glæde af ham og hans kager også i fremtiden. Han har fået dispensation til at købe en lejlighed, og han er nygift og familiesammenført med sin kone Anne. Hun har efter en måned i landet fået arbejde som yogainstruktør. Sampaths drøm er en dag at åbne sit eget konditori med flot dekorerede kager.

Bragt i Substans 01/09 side 32 og 33.
Magasin for Fødevareforbundet NNF