Valg i Mali: Krise mens stemmerne tælles op

Valgkampen og selve valget er fredelig, men da stemmerne bliver talt op, melder favoritkandidaterne om sejr. Den lange ventetid på fem dage giver mulighed for rygter.

Vælgerne leder efter deres navne på valglisterne til første runde af præsidentvalget i Mali.

Valgstederne lukker søndag klokken 18, og optællingen af stemmer begynder. Optællingen bliver kontrolleret af observatører og medlemmer af de politiske partier. Allerede to timer efter at valgstederne lukker, dukker de første meldinger om sejr til en af kandidaterne op. Befolkningen holder vejret og håber, at partiernes tilhængere holder sig i ro, indtil et endeligt resultat af valget foreligger. Politikerne afslører resultater fra forskellige valgsteder, og resultaterne er altid i egen favør.

Modsat valgkampen som forløb fredeligt er tonen nu mere barsk. Udmeldingen af resultaterne skaber forventninger og kan gøre det vanskeligt for folk at forstå, hvis deres favoritkandidat alligevel ikke vinder. EU’s valgobservatører skærper tonen.

”Det er min moralske pligt at appellere til de politiske partier og journalister og alle andre; at alle beslutningstagere respekterer den ro, der har præget valget. Utidige udmeldinger og delresultater kan skabe problemer”, udtaler lederen af EU’s valgobservatører, Louis Michel.

Minister dummer sig og udråber vinder
Tirsdag melder den valg-ansvarlige minister, Moussa Sinko Coulibaly, at Ibrahim Boubacar Keita – IBK – har vundet så stort i første runde, at der ikke bliver nogen anden runde af præsidentvalget. Han lover det endelige resultat senere samme dag eller onsdag. Takokelen – valgt i første runde jubler tilhængerne. Men valgets organisator bekræfter ikke udmeldingen, som skulle bygge på en tredjedel af stemmerne.

Modkandidaterne kræver ministerens afgang for forsøg på manipulation. Medierne er fulde af beskyldninger mellem parterne. Almindelige mennesker på cafeer og på gaden skælder ud på politikerne for den måde, de ødelægger den gode og fredelige stemning, der var på valgdagen. Valgresultatet skal seneste offentliggøres fredag fem dage efter valget ifølge forfatningen. For hver dag, der går, øges frygten for, at de mange rygter antænder partiernes græsrødder.

Endelig skal resultatet offentliggøres fredag klokken 10. Først viser tv en almindelig nyhedsudsendelse. Derefter lægger en journalist op til pressemødet, hvor resultatet vil blive offentliggjort. Men inden skal vi se nogle musikvideoer. Tiden går, og næste program handler om nationalparker i Afrika. 50 minutter senere vender journalisten endelig tilbage på skærmen og stiller om til pressemødet.

IBK vinder første runde
Ministeren Moussa Sinko Coulibaly gennemgår hele valgprocessen, inden han kommer til resultaterne. Alle 27 kandidaters navne bliver læst op, og hver kandidat har mindst tre navne. IBK er i front med 39 procent af stemmerne, mens Soumaila Cissé har opnået halvdelen med 19,44 procent. Mange kandidater har under en procent af stemmerne. Anden runde af præsidentvalget finder sted den 11. august. Der er gisninger om, hvilken kandidat de vragede vil pege på i anden runde af valget, og hvad de kræver til gengæld.

Her er resultatet for alle kandidater ved præsidentvalget i Mali

Læs om valgdagen, om de internt fordrevne i Mali og valget, om den mest troværdige kandidat

Alle artikler om Præsidentvalget i Mali