Slangepigen i Lafiabougou

Fascination er også en stærk drift i Mali. Folk elsker historien om pigen, der er blevet forvandlet til en slange, og en kreativ fotograf tjener penge på staklen.

Folk i Mali køber dette foto af en pige forvandlet til en slange

Jeg har næsten lige sat mig på husets eneste ordentlige stol, da en af børnene triumferende rækker mig et fotografi. Normalt er det mig, som har billeder med til dem. Men i dag  har de et fotografi, de vil vise mig. Det er en smule krøllet og har tydeligvis været gennem mange hænder. Små børnefingre, som har peget og holdt fast i billedet, når endnu et barn har villet se det bizarre syn. En slange med menneskehoved.

Jeg kikker undrende – først på billedet, og så på mine værter.

– Hvem er det? Hvad er det?

– Det er en pige i Lafiabougou, som er blevet forvandlet til en slange. Forklaringen kommer fra alle sider og i munden på hinanden.

– Det er en marabout, som har forvandlet hende til en slange.

En marabout er en muslimsk lærd, som supplerer de hellige skrifter med magi. Magi, som kan bruges positivt eller negativt. Nogle gange fungerer en marabout som en naturlæge, andre gange som en sjælesørger. Han fremstiller amuletter, og nogle kan nedkalde forbandelser over folk på bestilling.

Hun har ladet sig forvandle til en slange for at tjene penge, konstaterer mine værter. Andre besøgende hos naboerne vil også se billedet, så det går på omgang igen med de samme forklaringer. Pigen i Lafiabougou skulle have ladet sig forvandle til en slange for at kunne tjene penge på sit bizarre udseende.

Fotografiet overbeviser mig dog ikke. Det er tydeligt, at det sort-hvide fotografi er klistret ovenpå et farvefoto af en slange. Men her i kvarteret har folk endnu ikke hørt om billedbehandlingsprogrammer, så de opfatter billedet som ægte.

Et sted tjener en fotograf penge på historien. For fattige mennesker køber fotografiet for at gyse over den stakkels pige. Om et par dage skal jeg til Lafiabougou og vil høre, om de kender noget til pigen. Måske handler historien her, om en stakkels pige fra Magnambougou, der er forvandlet til en slange?